1. Schimbarea începe de la noi!
Este unul din motto-ul meu cu care de fapt încep fiecare zi. Ceva nu iți place, nu ești mulțumit fie in serviciu, societate, familie, prietenie etc – este doar in putere ta sa faci schimbarea. Schimba lucrurile sau atitudinea/abordarea fata de ele.
2. Locuind in doua tari de 10 ani înveți sa prețuiești momentul.
Suntem o generație care mereu alergam, neîncetat literar si figurativ, fără a avea timp, fără a ne opri sa apreciam cele mai frumoase si mai simple momente din viată. O cina la mama acasă, fie o minută de liniște sau simplu o primblare.
3. Dacă vrei cu adevărat vei găsi soluție – de altfel vei găsi sute de motive.
Mereu se vor găsi persoane sa iți explice ce poate fi greșit, mereu vor fi oameni negativi care iți vor spune ca nu se merita, sau ca e prea greu, sau ca nu e posibil. Arta este sa ii asculți pe toți si sa faci cum consideri tu.
4. Nu poți să fii pe placul tuturor.
Nu mă voi schimba sau voi încerca sa schimb ceva in viată mea pentru ca așa vrea cineva, oricine nu ar fi. Voi schimba doar ceea ce nu îmi place mie. Lumea mă va critica, lauda, analiza – însă rămâne mereu problema lor nu a mea. Fiecare din noi suntem individuali cu calitățile si cusururile noastre, însă nu are nimeni dreptul sa iți spună ca trebuie sa fii altfel. Învăț sa spun lucrurilor pe nume si direct, chiar daca nu e pe placul ascultătorului.
5. Totul e Posibil!
E o lecție cu care mulți nu sunt decacord. Însă, fiecare are aceleași drepturi si aceleași pârghii sa ia de la viată tot ce își doresc. Problema ca unii sunt gata sa muncească, sunt determinați si alții doar așteaptă salariu si așteaptă sa treacă ziua/săptămâna/luna de munca. Perseverența este cea mai importantă calitate ca sa ai succes.
6. Liderul nu e doar înnăscut, este o calitate care poate fi însușita.
Poți fi un lider bun doar prin exemplu, nicidecum prin statut sau poziție. Un lider adevărat in general e nevoie sa înțeleagă oamenii si sa fii la egal cu ei, sa le ofere posibilitatea sa se dezvolte, sa ii încurajeze. Sa identifice doar soluții. Lecția aceasta am inclus-o deoarece de multe ori m-am ciocnit cu subiectul ca sunt mulți șefi, conducători care nu au idee ce înseamnă a fi lider. Este o lecție care sper ca si pe mine sa ii facă si pe alții sa gândească si sa însușească diferența.
7. Viitorul nu e istorie.
Schimbările sunt inevitabile. Nu e necesar sa urmam strămoșii si principiile lor, este o alta era, o alta etapa după care trebuie sa ne adaptam. E important sa gândim multidimensional, sa scriem cartea vieții noastre după valorile si principiile personale, nu după stereotipurile din societate. îmbrățișarea diversității, riscurilor, inovațiilor, provocărilor este ceea ce duce la succes, la o viată frumoasa, la o trăire deplina.
8. Cărțile ne învață multe!
După cum spunea un Ted speacker: „Toate cărțile din lume pot rezolva toate problemele din lume”. Fericirea noastră este ca noi nu avem toate problemele, de aceea e bine sa selectam cărțile care ne învață, ne marchează sau ne inspira. Eu am învățat sa caut răspunsurile in cârti la cele mai simple sau la cele mai complicate situații, sau pur si simplu sa mă inspire.
9. Banii sunt doar un instrument – nu o valoare.
Banii sunt doar pârghii, atât. Tot ceea ce se merita cu adevărat sa ai in viată nu poate fi cumpărat: sănătatea, dragostea, înțelepciunea, fericirea, timpul. In momentul când iți place ceea ce faci sau faci ceea ce iți place, înțelegi ca banii nu mai au aceeași valoare si importanta. Banii niciodată nu iți vor rezolva problemele adevărate.
10. Fă greșeli – învață din ele.
Este o lecție pe care încerc sa o zic si altora, faceți greșelile voastre, doar așa veți învață. Nimeni nu e perfect, daca nu ai greșit niciodată, înseamnă ca nu ai făcut nimic niciodată. Am învățat sa iert tot si pe toți, nu urăsc absolut pe nimeni, fiecare are dreptul sa comită greșelile lui, si fiecare om, situație este o binecuvântare in viată noastră la un anumit moment. Careva din ele ne dau aripi sa zburam, altele ne coboară pe pământ.